Beli rumah tanpa MODAL? Siapa cakap tak boleh?

Beli rumah tanpa modal? Ataupun dengan kos yang sangat minima?

Beli rumah memang ada kos yang kena tanggung seperti :

  1. Bayaran Deposit 10%
  2. Yuran guaman & Duti setem
  3. Cukai tanah, cukai pintu dan utiliti
  4. Kos peralatan dan renovasi rumah

Tapi korang TAK NAK PAKAI DUIT korang. Macamana nak buat? Sebenarnya ada caranya kalau korang rajin belajar dan yakin pinjaman korang akan lulus.

Cek kelayakan pinjaman anda < disini >

================================================================================

Beli rumah tanpa modal atau modal minimum
Beli Rumah Tanpa Modal? Siapa Cakap Tak Boleh?

BELI RUMAH BAWAH MARKET VALUE (MV)

Pertama sekali, cari rumah-rumah yang korang suka. Cari yang harga 10-20% lagi murah daripada ‘market value’/harga pasaran semasa. Nego dengan tuan rumah sampai dapat. Kalau tak dapat, cari rumah lain atau hubugi ejen-ejen hartanah. Hubungi saya pun boleh (0194937363)

Nak tahu anggaran market value, boleh cek dekat Brickz.My

Tujuan untuk dapatkan 10-20% lebih rendah daripada harga semasa sebab bank cuma luluskan 90% pinjaman daripada harga jualan. Ini penting untuk cover balik deposit dan kos-kos yang perlu kita bayar nanti. Orang selalu sebut ‘mark up loan’

Kalau korang nak sewakan rumah tu nanti, pastikan sewa bulanan lebih daripada nilai bayaran bulanan balik kepada bank (mortgage) dan maintenance fee. Dengan cara ni,  korang  tak perlu keluar modal apa-apa pun untuk bayar balik bank. Siap dapat duit lebih lagi!

 

Sebagai contoh :

Market Value : RM 200,000
Harga Jualan (20% bawah market value) : RM 160,000
90% Loan daripada bank ikut harga semasa : RM 180,000

Lebihan cash yang korang dapat : RM180,000 (loan) – RM160,000(harga rumah) = RM 20,000

Wow. Rumah dah bayar, dapat lagi cash lebih RM20,000. So apa korang boleh buat dengan duit lebih ni?

Duit lebih ni korang boleh bayar kos guaman SPA & loan agreement. Untuk contoh di atas, kos lebih kurang RM8000. Tapi, korang boleh cuba ‘NEGO’ dengan lawyer dan banker untuk masukkan kos tersebut ke dalam loan. Kalau dapat, buta-buat korang dapat RM20,000. Cuma bayaran bulanan bank akan jadi lebih tinggi sedikit.

So, macamana nak buat duit daripada rumah yang dibeli? Dah lah tak keluar modal, boleh buat duit pula tu. Ini caranya :

 

Anggaran kos bayaran balik pinjaman :

Kos guaman (sekali dengan loan) + MRTT/MRTA (insurans) + Loan RM180,000 (30 tahun dengan interest 4.5%) + Maintenance Fee = RM1000 sebulan

Untung daripada sewaan : RM1200 (sewa) – RM1000 (Bayaran bank) = RM200 sebulan / RM 2400 setahun

Jadi, dengan kadar sewaan RM1200, korang untung RM200 sebulan. Setahun korang dapat RM2400.

Lebihan cash daripada pinjaman RM20,000 tadi, simpan dekat tabung haji dengana nggaran dividen 5% setahun. Setahun korang dapat lagi RM1000. Total korang dapat dah jadi RM3400 setahun atau RM283 sebulan.

Dah la dapat beli rumah tak pakai modal, siap dapat simpan RM20,000 dekat Tabung Haji. Bulan-bulan dapat lagi RM283. Siapa nak bagi??

Cuba bayangkan kalau korang ulang proses yang sama dan beli lagi 5 biji rumah. Simpanan Tabung Haji dah jadi RM100,000, untung bulanan pula RM1415 atau RM16,980 setahun!

So korang tak mampu ke, atau korang tak tahu?

Selain tu juga, korang boleh :

  • Apply MyDeposit untuk deposit rumah pertama korang. Boleh baca dekat < sini >
  • Gunakan simpanan KWSP untuk bayar deposit rumah. Risikonya cuma simpanan persaraan korang makin kurang lah.
  • Beli rumah harga murah
  • Untuk rumah pertama bawah RM300,000 anda dikecualikan untuk mebayar duti setem
  • Beli rumah daripada pemaju dan gunakan rebat yang diberikan. Ada yang bagi sampai 15% rebat dan plan ‘zero down payment’

TAK MAMPU ATAU TAK TAHU?

================================================================================

SEDIKIT PERINGATAN

  1. Sediakan sekurang-kurangnya 3% sebagai deposit sebagai tanda jadi untuk rumah subsale. Yang selebihnya boleh dibayar selepas pinjaman dikeluarkan. Atau korang boleh nego dengan owner rumah untuk deposit. Pandai pujuk, untunglah korang tak perlu keluar duit.
  2. Lebihan cash yang dapat daripada pinjaman tadi janganlah korang guna buat enjoy pula. Simpan atau laburkan dekat mana-mana. Boleh pakai nanti untuk jaminan deposit untuk beli rumah kedua dan seterusnya. Ingat, kena bijak kewangan. Jangan rakus!
  3. Tak semua owner setuju untuk mark up loan. Korang kena pandai nego dan offer
  4. Pastikan bayaran bulanan dekat bank lagi rendah dari kadar sewaan
  5. Jangan bebankan diri anda dengan beli rumah yang mahal. Berpijak di bumi yang nyata. Sebolehnya gunakan 30% sahaja daripada pendapatan korang untuk bayar pinjaman

Jom bijak hartanah sebelum jadi pelabur hartanah berjaya!

Leave a Reply

Close Menu